development.samen.org on 37.75.153.125
Notice: Undefined variable: hidden in /home/intosame/domains/development.samen.org/public_html/classes/slideshow.php on line 121
pepijn2 groepsreis20131 gr 111 gr 115 testimage2 groepsreis12 vrijwilliger gr 112 lares

Is werken met straatkinderen iets voor jou?

Via SAMEN kan je voor een periode van 3-8 maanden meeleven en werken op projecten in Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Dit zijn voornamelijk projecten die zich inzetten voor straatkinderen en jongeren.

 

Maar hoe ziet dat er precies uit, werken op een straatkinderenproject? Hoe word ik hier op voorbereid? En wat ga ik daar allemaal doen? Dit soort vragen komen allemaal voorbij in het voorbereidingstraject van SAMEN.

Via SAMEN leef je als het ware mee op het project: je kan spelen met de kinderen, activiteiten organiseren, lesgeven, helpen met huiswerk maken en nog veel meer. 

SAMEN richt zich op jongens en meiden van 18 tot 30 jaar.
Het is belangrijk dat je goed in je vel zit en geen problemen hebt met je gezondheid. Verder is het van belang dat je een positieve houding hebt en respect kunt opbrengen ten aanzien van andere culturen, religies en andere manieren van leven en denken. Ook vragen we je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te vragen.

En, je moet het vooral leuk vinden! Werken met straatkinderen is een uitdaging en vaak erg inspirerend! Je geeft veel en je krijgt er heel veel voor terug.

Wat gaat het kosten? Hoe word ik voorbereid? Is het wel veilig? Wat zijn de gezondheidsrisico's? Zal ik wel kunnen wennen aan een andere cultuur? Wat kan ik met mijn opgedane ervaring? Dit zijn allemaal vragen die regelmatig gesteld worden. Op deze en volgende pagina's vind je een antwoord op al deze vragen. 

Straatkinderen zijn een kwestbare doelgroep, daarom vinden we als SAMEN een goede voorbereiding erg belangrijk. Een voorbeeld van een thema dat besproken wordt is hechting. Je bent als vrijwilliger voor een korte periode op een project. Het is daarom belangrijk stil te staan bij je rol als vrijwilliger. Het bewaren van een professionele afstand en het voorkomen van het hebben van voorkeurskinderen zijn voorbeelden van tips die we in je voorbereiding bespreken.

Wil je alvast een idee krijgen van wat zo'n ervaring met je doet? Dan kun je ook ons filmpje bekijken.
Kijk ook bij onze veelgestelde vragen.

SAMEN ontvangt subsidie van Europese Unie en maakt zoveel mogelijk gebruik van vrijwilligers om de organisatiekosten laag te houden. Er wordt een eigen bijdrage van €300,- voor de activiteiten van SAMEN in Nederland. Uit de subsidie worden veel kosten gedekt. Denk hierbij aan: je vliegticket (tot een bepaald bedrag), de bemiddeling en voorbereiding en je verblijfskosten (zie ook kostenplaatje). Er wordt van je verwacht dat je het voorbereidingstraject, wat erop gericht is om met straatkinderen te gaan werken, serieus neemt.