development.samen.org on 37.75.153.125
Notice: Undefined variable: hidden in /home/intosame/domains/development.samen.org/public_html/classes/slideshow.php on line 121
gr 115 lares gr 112 vrijwilliger pepijn2 gr 111 groepsreis12 testimage2 groepsreis20131

Voorbereiding

Ben je enthousiast geworden om via SAMEN op een straatkinderenproject te gaan werken? Lees dan hieronder wat je kunt verwachten van SAMEN en wat de volgende stappen zijn om als vrijwilliger aan de slag te gaan!
 

Stap 1: Informatie verzamelen
Je bent al goed bezig want je leest onze website! Als je meer informatie nodig hebt, kun je altijd contact met ons opnemen. Je kunt bellen (020-6792095) of mailen (info@samen.org), of je vult het formulier in op deze site. Dan krijg je een bericht terug met een antwoord op je vraag of een uitnodiging voor een gesprek.


Stap 2: Gesprek
Je kunt altijd langs komen op ons kantoor in Amsterdam voor meer informatie. We leggen dan uit wat SAMEN kan bieden, en je kunt aangeven waar je naar op zoek bent. Dit gesprek is vrijblijvend, je kunt ook langskomen als je nog in een eerste oriëntatiefase zit.

Stap 3: Inschrijven
Als je na het gesprek via SAMEN naar een project wilt, dan vul je het aanmeldingsformulier in. Dit formulier krijg je tijdens het gesprek. Dit formulier vul je in stuur je op naar SAMEN. 

Stap 4: Bespreking
Aan de hand van het aanmeldingsformulier en het gesprek bespreekt SAMEN of ze jou kan plaatsen in een project. 

Stap 5: SAMEN op weg
Nu begint de werkelijke voorbereiding. We streven er naar om mensen altijd in koppels van twee te bemiddelen. Het kan zijn dat je je alleen hebt aangemeld en dan gaat SAMEN met jou op zoek naar een geschikt reismaatje. SAMEN doet een suggestie voor een project, uitgaande van je voorkeuren en wensen. Ten slotte krijg je van SAMEN twee begeleiders toegewezen om je tijdens de voorbereidingsroute verder te begeleiden. Dit zijn jongeren die zelf eerder op een project hebben gewerkt als vrijwilliger.

Stap 6: De voorbereiding
Vanaf het moment dat je je voor het eerst aanmeld, duurt ongeveer 3 tot 6 maanden. Samen met je begeleiders stel je een voorbereidingsplan op. Zo ben je er zeker van dat je goed voorbereid weg gaat. In deze voorbereidingstijd komen o.a. aan de orde:

  • gesprekken met vrijwilligers die vóór jou al op het project zijn geweest
  • deelname aan een informatieweekend
  • inlezen over het land en de cultuur
  • taal leren als je naar een Franstalig of Spaanstalig land gaat 
  • weekend 'andere kant van nederland' waar je kennismaakt met projecten voor daklozen, prostituees en verslaafden in Amsterdam
  • praktische zaken regelen zoals: ticket, verblijf, visum, inentingen, verzekering etc. Ook moet je zorgen dat je genoeg geld hebt voor deze dingen. Kijk voor informatie over deze praktische dingen op TunaFish.
  • Je gaat met kwetsbare kinderen meeleven en werken, daarom moet je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen bij je gemeente en bij SAMEN inleveren.


Stap 7: De SAMENwerkingovereenkomst
Als je het hele voorbereidingstraject doorlopen hebt, wordt dit afgesloten met het ondertekenen van een SAMENwerkingsovereenkomst tussen jou en SAMEN. Hierin worden de persoonlijke doelen van je verblijf en de verantwoordelijkheden van jou en van SAMEN vastgelegd. Het tekenen vindt plaats tijdens een leuke bijeenkomst waar je je ouders, je vrienden en begeleiders voor kunt uitnodigen. Meestal doe je dit samen met je reismaatje.

Stap 8: Weg!
Na een intensieve tijd van voorbereidingen is het dan eindelijk zo ver. Tas inpakken en gaan! Je gaat je 3 tot 8 maanden inzetten op een project voor straatkinderen en natuurlijk houd je iedereen thuis en SAMEN op de hoogte van al je belevenissen en ervaringen.

Stap 9: Terug in Nederland
Terug in Nederland met een heleboel evaringen rijker. In een evaluatiegesprek met je begeleiders kun je al je ervaringen delen en SAMEN organiseert twee keer per jaar een terugkomdag om ook ervaringen van andere vrijwilligers te horen.

Stap 10: En hoe nu verder...?
Je leven in Nederland gaat weer verder, met studie of werk. Soms willen mensen na terugkeer betrokken blijven bij het project, of bij SAMEN. Zie hiervoor het kopje 'Terug en dan...'