development.samen.org on 37.75.153.125
Notice: Undefined variable: hidden in /home/intosame/domains/development.samen.org/public_html/classes/slideshow.php on line 121
vrijwilliger pepijn2 groepsreis12 gr 112 gr 111 gr 115 testimage2 lares groepsreis20131

Je verblijf

Je stapt uit het vliegtuig... En dan? Hieronder vind je het verhaal van Linda die zes maanden naar Chennai is geweest in Zuid-India om je een idee te geven hoe je verblijf eruit kan gaan zien.
 

Het verhaal van Linda in Chennai

"Onze ontvangst op het vliegveld in Chennai, India was een prettige eerste kennismaking met India en het project. De father stond ons met een groep van zo’n vijftien jongens op te wachten om ons welkom te heten. Eenmaal op het project werden de eerste echte contacten met de jongens gelegd. Verlegen waren de jongens zeker niet, eerder aanhankelijk en ze vroegen veel aandacht. De eerste dagen hebben we het vooral rustig aan gedaan, spelletjes met de jongens gespeelt en het project en de medewerkers beter leren kennen.
Toen we eenmaal wat geacclimatiseerd waren, zijn we ons iets meer gaan richten op wat onze dagelijkse bezigheden zouden worden. Het project bestond uit zo’n tachtig jongens waarvan ongeveer de helft naar school ging en de andere helft de hele dag op het project verbleef en daar informele les kreeg. Hieraan hebben wij geprobeerd een bijdrage te leveren door Engelse les te geven en, bij jongens die beter Engels spraken, te helpen bij andere vakken. Hoewel het af en toe erg moeilijk en vermoeiend was om aan de onrustige (ex-)straatjongens les te geven zonder bijvoorbeeld de beschikking te hebben over een echt klaslokaal, was het wel erg leuk om te doen en merk je bij bepaalde jongens direct dat je ze vooruit helpt.   

We sliepen en aten een deel van onze maaltijden op een ander deel van het project dan waar de jongens verbleven. Hier zat het kantoor van het project, waar ik de father af en toe hielp met de administratie en correspondentie met het buitenland. Buiten de jongens vond ik het erg fijn om op deze manier mijn steentje aan het project te kunnen bijdragen. Af en toe was het gewoon lekker om je even op je slaapkamer te kunnen afsluiten van alles en iedereen en je gedachten weer even op nul te zetten.

Buiten alle formele werkzaamheden op het project was er eigenlijk één grote en misschien wel de belangrijkste taak die wij bij de jongens hadden: Aandacht geven. De jongens zaten daar zonder ouders of andere familie en vanuit het project was er maar één broeder de hele dag aanwezig, af en toe aangevuld met andere broeders of personeelsleden. Als je dit tegenover de grote groep jongens zet die allemaal hun eigen, vaak ingewikkelde en indrukwekkende verhaal zet, kun je alleen maar constateren dat die jongens gewoon heel veel aandacht tekort kwamen. Bij het geven van deze aandacht merkte ik dat dit werd gewaardeerd. Een glimlach op hun gezicht of een arm die ze om mijn schouder sloegen was al genoeg om bevestigd te krijgen waarom ik naar India ben gekomen.

Buiten het project, wanneer we bijvoorbeeld naar de markt liepen, kwamen  tal van kinderen naar ons toe, vragend om aandacht. Natuurlijk, als twee blanken sta je sowieso in de volle aandacht, waar in India dan ook. Maar wanneer we ingingen op de aandacht die de kinderen ons vroegen kwamen er bijna elke keer weer verhalen naar boven die we voor ons verblijf in India nooit van een kind gehoord hadden. Door een spelletje met ze te spelen of een liedje met ze zingen liet je deze kinderen hun verhaal even vergeten en waren ze gewoon kind zoals ik vroeger ook was, niets meer, niet minder."
 

Contact met Nederland
Op je project leef je intensief mee met de lokale staf. Bij hen en de directeur van het project kan je terecht voor vragen. De projecten ontvangen met regelmaat internationale vrijwilligers en zijn ervaren in het geven van begeleiding. Tijdens je verblijf kan je ook bij je begeleiders in Nederland terecht om je ervaring te delen. Je kan ook bij hen terecht voor vragen en tips. Zij hebben een vergelijkbare ervaring gehad, dus kunnen uit die ervaring goed advies geven. Je kan ook bij de coördinator van SAMEN terecht voor vragen. Voor noodgevallen heeft SAMEN een noodnummer.