development.samen.org on 37.75.153.125
Notice: Undefined variable: hidden in /home/intosame/domains/development.samen.org/public_html/classes/slideshow.php on line 121
gr 115 groepsreis20131 groepsreis groepsreis12 vb voorbereiding2 vb2 gr 112 groepsreis12 groepreis11

SAMEN naar Young Africa

In 2017 gaat onze groepsreis naar Harare, de hoofdstad van Zimbabwe. Tijdens een intensieve maand leven en werken we mee op verschillende projecten van Young Africa en Don Bosco. Doel van de groepsreis is uitwisseling tussen Nederlandse en Zimbabwaanse jongeren door middel van activiteiten en praktische inzet. De groep bestaat uit 7 deelnemers en 2 begeleiders.

 

Aanmelden voor de groepsreis van 2017 is niet meer mogelijk. De groep is inmiddels in vol in voorbereiding.
 

Young Africa en Don Bosco
Young Africa heeft als doel jonge mensen te trainen door het bieden van beroepsopleidingen. In zuidelijk Afrika zijn veel jongeren werkloos, door het bieden van een vaktrainingen van 3-6 maanden vergroten jongeren de kans op een baan of kunnen zij voor zichzelf een business opzetten. Tijdens de opleidingen is er naast technische scholing ook aandacht voor bredere levensvaardigheden (lifeskills) en ondernemerschap. 
Tijdens de reis verblijven we op het project Young Africa Chitungwiza en zullen we ook actief zijn op het project Young Africa Epworth. Beide in en nabij Harare, de hoofdstad van Zimbabwe. Lees meer over Young Africa

vrijwilliger afrikavrijwilligerswerk zimbabwe


Don Bosco zet zich wereldwijd in voor jeugd en jongeren. SAMEN werkt vooral samen met projecten van Don Bosco die zich inzetten voor straatkinderen. Tijdens de groepsreis van 2017 zullen we met de groep ook actief zijn op een project van Don Bosco in Harare. Dit project biedt jongeren uit een nabijlegen wijk ruimte voor sport, spel en ontspanning.
 

young Africa               logo don bosco

 

Doel van de reis
Tijdens de reis verblijven we op de compound van het Young Africa project (Chitungwiza). In een maand tijd leren we het project van Young Africa kennen, organiseren we activiteiten en lifeskills trainingen en dragen we op een praktische manier bij aan het project.


Activiteiten

Hoe het programma er precies uit gaat zien wordt later bekend. Dit zal afhangen van de behoefte van de te bezoeken projecten en de verschillende kwaliteiten van de uiteindelijke deelnemers. Het bedenken en plannen van de activiteiten zal een belangrijk onderdeel vormen van de voorbereiding. Onderstaande onderdelen zullen zeker in de reis aan bod komen:
 

 • Meekijken en meedraaien bij de opleidingen van Young Africa
 • Organiseren van activiteiten voor het lifeskills programma van Young Africa, zoals;
  - Sportactiviteiten
  - Creatieve spelactiviteiten
  - Lessen in presenteren en voor jezelf opkomen
 • Verbouw of verfklus op het project. In de voorbereiding zullen we sponsorgeld inzamelen voor een renovatieklus op Young Africa. Tijdens de reis zullen we, samen met de jongeren van Young Africa, onze handen uit de mouwen steken. Zo verlaten we Zimbabwe met een concreet resultaat
 • Organiseren van sport- en spelactiviteiten bij het jeugdcentrum van Don Bosco.

 

project zimbabweproject afrika

 

Voor wie
Nederlandse jongeren (18-25 jaar). We geven voorrang aan jongeren voor wie het een eerste ervaring met internationaal vrijwilligerswerk is. Tegelijkertijd zoeken we ook naar een balans qua leeftijd, ervaring en achtergrond in de groep.

We nodigen speciaal jongeren met een lichamelijke handicap uit, zich aan te melden voor de reis. Young Africa heeft een programma om lichamelijk gehandicapte jongeren te stimuleren mee te doen in de maatschappij. Hierbij willen ze ook het stigma op jongeren met een handicap verkleinen. Je kan gewoon meedoen met het programma van de groep en daarnaast ook speciale lifeskills lessen voor het project verzorgen.

 

Voorbereiding
Voordat je op reis gaat, krijg je bij SAMEN een intensieve voorbereiding. Het is belangrijk dat je goed weet waar je aan begint en wat je kunt verwachten op de bestemming.  We leren elkaar goed kennen voordat we op reis gaan. Samen bespreken we alle onderwerpen die je voorbereiden op een reis naar het Afrikaanse continent: hoe is het leven in Zimbabwe en wat zijn bijvoorbeeld beleefdheidsgebruiken? We leren dit op een leuke manier, door presentaties en creatieve activiteiten. Ook zullen we nadenken welke activiteiten en trainingen we kunnen organiseren op de projecten. Bij de groepsreis zijn er vier voorbereidingsweekenden. Drie weekenden zullen met de groep zijn, het tweede weekend volg je samen met jongeren die voor langere tijd naar een project gaan.

De voorbereidingsweekenden voor de uitwisseling naar Young Africa in Zimbabwe zijn:
•    4 en 5 maart
•    7, 8 en 9 april
•    10 en 11 juni
•    30 juni, 1 en 2 juli

Op Koningsdag (27 april) zamelen we als groep geld in voor het project van Young Africa. Dit doen we tijdens de Vrijmarkt in Amsterdam. Veel vrijwilligers van SAMEN komen op deze dag helpen om zoveel mogelijk sponsorgeld op te halen om mee te nemen naar Zimbabwe.
Naast deze gezamenlijke activiteit organiseert iedere deelnemer zelf ook  een sponsoractiviteiten. Denk bijvoorbeeld aan taarten bakken en verkopen, een garage sale, een sponsorloop met je klasgenoten of een collecte in je kerk.

Na de reis organiseren we in september/oktober een terugkomweekend, waarin we samen terugblikken op de reis en evalueren.

Deelname aan al deze voorbereidingsdagen is een voorwaarde om mee te kunnen met de groepsreis.

 

training vrijwilligersvrijwilligerswerk voorbereiding
 

Begeleiding
De begeleiding van de groepsreis wordt gedaan door ervaren vrijwilligers van SAMEN. Zij hebben in een voorbereidingsreis de projecten en Zimbabwe verkend en hebben zelf veel reiservaring. De groepsreis van 2017 naar Zimbabwe zal worden begeleid door Anke Meulendijks en Suleika Gommers, die beiden als deelnemer een groepsreis hebben meegemaakt.


Kosten
De groepsreis wordt begeleid door vrijwilligers van SAMEN, daarnaast ontvangt SAMEN een subsidie van de Europese Unie (Erasmus+). Hierdoor kunnen we de kosten voor het deelnemen aan de reis laag houden.

We vragen een eigen bijdrage van € 1.200,-.  Hierbij zit inbegrepen:

 • Vliegtickets
 • Verblijf en maaltijden op het project
 • Voorbereidingsweekenden (4) en evaluatieweekend
 • Begeleiding voor, tijdens en na de reis door SAMEN
 • Lokaal vervoer in Harare

 

Je moet daarnaast zelf rekening houden met de volgende kosten:
Reisverzekering en inentingen, visum Zimbabwe (circa 30 euro), persoonlijke kosten tijdens reis (boodschappen die je zelf haalt of souvenirs) en reiskosten in Nederland. Deze kosten zullen erg verschillen per deelnemer, maar reken op: 250-750 euro.


Informatiedag en aanmelden
Aanmelden is niet meer mogelijk.

Groepsreis 2017 Nieuwsbrieven