development.samen.org on 37.75.153.125
Notice: Undefined variable: hidden in /home/intosame/domains/development.samen.org/public_html/classes/slideshow.php on line 121
vb gr 115 vb2 gr 112 groepsreis groepreis11 groepsreis12 groepsreis12 groepsreis20131 voorbereiding2

Groepsreis naar Bolivia

Elk jaar organiseert SAMEN weer een groepsreis. De bestemmingen worden afgewisseld tussen Azië, Afrika en Latijns-Amerika.

 

De groepsreis naar Bolivia vond plaats in de zomer van 2015. De reis ging naar Santa Cruz, waar verschillende projecten werden bezocht. 

 

Na een lange reis verbleef de groep de eerste dagen in een hotel midden in het centrum van Santa Cruz, om op deze manier rustig te kunnen wennen aan het klimaat en het tijdsverschil, en langzaam kennis te maken met Bolivia en haar typische gebruiken. Zo werd er een bezoekje gebracht aan een enorme markt. 

Na een paar dagen brachten we ook met de hele groep een bezoek aan alle projecten waar we uiteindelijk zouden gaan werken. Dit waren Hogar don Bosco, een groot project voor ongeveer 200 straatjongens, Mano Amiga, een crisisopvang en Hogar Fatima, een project voor kinderen tot 5 jaar wat wordt gerund door de zusters van Don Bosco en Techo Pinardi, een gevangenis project waar nog niet veroordeelde jongeren wachten op hun proces.


vrijwilligerswerk bolivia

 

Na enkele dagen is de groep verhuisd van het hotel naar een communiteit van de salesianen. Dit lag in een achterstandswijk van Santa Cruz. Vanaf toen begonnen ook de "werkdagen" op de projecten: in groepjes van 3 tot 4 personen splitste de groep zich op om omstebeurt op de verschillende projecten aan de slag te gaan.

 

Veel activiteiten zijn georganiseerd. Op zaterdagen vaak grote activiteiten bestaande uit meerdere spelletjes zoals lolliepoepen en beerpong met water en met als knallende afsluiter een enorm watergevecht.

"Iedereen vond het zo leuk, en luisterde echt goed. Als groep hebben we constant een goed improvisatievermogen getoond door bijvoorbeeld soepel mee te gaan in zelfbedachte regels. Als extraatje hadden we lolly's meegenomen, waar ze vol van genoten"

 

Op Mano Amiga is een leuke activiteit georganiseerd om de kinderen meer bewust te laten worden van de wereld: eerst werd de wereldkaart laten zien en vervolgens mochten de kinderen allemaal hun eigen vlag knutselen. Watermiddagen deden het ook daar heel goed! Op hogar Fatima werden ook voor de kleintjes activiteiten georganiseerd zoals kleurplaten inkleuren. Techo Pinardi kende veel sport en spel: de jongens hebben daar de hele dag niet zoveel te doen omdat ze niet van het project af mogen. Daarom kon er veel gevoetbald en gevolleybald worden, maakten de deelnemers samen met de jongeren armbandjes en gaven ze wat Engelse les.

 

Ook Bolivia als land werd ontdekt. Zo bracht de groep een bezoek aan de immigratiedienst om het toeristenvisum te laten verlengen. Dit bestond uit veel en lang wachten, omstebeurt een stempel

halen, vervolgens een kopie moeten maken van deze stempel maar omdat ze zelf geen kopieerappara

at hadden moesten ze naar de overkant van de straat, daar kon het wel tegen een kleine betaling. Absurde situaties die je je in Nederland nooit had kunnen voorstellen...

Ook werd er elke zondag een typische mis van alle projecten bijgewoond, compleet met vrolijke liedjes met bijbehorende dansjes.

De rustdagen hebben ze doorgebracht in Samaipata, een klein dorpje in de bergen met prachtige natuur. Sommige deelnemers hebben daar de watervallen bezocht, anderen hebben een fantastische tocht gemaakt door de bergen met spectaculaire uitzichten, weer anderen hebben het nevelwoud een bezoekje gebracht. Even heerlijk genieten en tijd om terug te kijken op de eerste weken, om zo de laatste w

eken nog knallend door te brengen.

 

Als afscheidsactiviteit heeft de groep op twee projecten, samen met de jongeren, de stoelen gepimpt met leuke kleurtjes verf. De laatste avond aten ze mee op het grote project en hadden ze een afscheidstaart. Het einde van een hele toffe groepsreis!

 

Zou jij ook wel eens mee willen met een groepsreis en ben je nieuwsgierig naar de reis van volgend jaar?  Kijk hier voor de laatste informatie.