development.samen.org on 37.75.153.125
Notice: Undefined variable: hidden in /home/intosame/domains/development.samen.org/public_html/classes/slideshow.php on line 121
groepsreis20131 vb2 gr 115 gr 112 groepreis11 groepsreis12 voorbereiding2 groepsreis vb groepsreis12

Groepsreis naar India

Zoals elk jaar organiseerde SAMEN ook in 2014 een groepsreis naar straatkinderenprojecten in het buitenland. Zo vertrok op 11 juli een groep van 14 meiden onder leiding van Sarah, Erjo en Pedro voor vijf weken naar straatkinderenprojecten in Chennai, Podicherry en Hyderabad India.

Nadat de groep de eerste indrukken te boven waren en gewend waren aan de hitte en de drukte maakten ze kennis met de Indische projecten.

De reis begon met een typische verwelkoming in het dorpje Kavarapettai bij het Anbu Illam Don Bosco huis, een project voor jongens en meisjes tot 20 jaar. Op dit project op het platteland kon de groep even tot rust kon komen na de lange reis.
Met vernieuwde energie werden er de dagen daarna verschillende activiteiten georganiseerd, van een speldag waarbij het Hollandse spijkerpoepen een grote hit was tot aan een strand bezoek waar sommige straatkinderen voor het eerst van hun leven een zee zagen.
Van het ingezamelde sponsorgeld kocht de groep voor dit project onder andere een nieuwe koe. 

Met veel nieuwe indrukken en belevenissen verliet de groep hierna het project en vervolgde de reis opgesplitst richting Chennai en Pondicherry.

In Chennai werd er ervaring opgedaan met verschillende straatkinderenprojecten zoals het project Bosco Illam (Boys) open shelter en het project Saranalaya. Dit laatste is een van de weinige projecten die opvang biedt aan meisjes. Er werd kennis gemaakt met de Indische opvatting van pedagogiek en met het project Karunalaya waar de jongens letterlijk net van de straat komen.

Naast de activiteiten op de projecten werden er ook andere activiteiten gedaan om meer te weten te komen over het leven van straatkinderen. Zo werd onder andere het kinderparlement en de sloppenwijken bezocht.
 

Ondertussen werd in Pondicherry door de andere helft van de groep het Don Bosco Boys home bezocht. Een project voor 50 jongens van ongeveer 14 tot 18 jaar. De ligging van het project heeft sommigen van de groep tijdens de slapeloze nachten kennis laten maken met het luide India.


Ook hier werden Hollandse spelletjes op touw gezet en werd er met de kleine jongens een dag in de speeltuin doorgebracht. Tijdens het ingaan van de Mariamaand op zaterdag werd er veel gedanst en werd er genoten van de Bollywood dansmoves van de enthousiaste jongeren.
 

De groep ervoer hoe groot de opgave was om een Indische straat over te steken, begaf zich opgepropt in een ‘ shared auto’ en met wat geduw en wat creatief gepruts met draadjes kwamen ze met kun kapotte Riksja weer een paar honderd meter verder.
 

De groep maakte kennis met de heersende problematieken van het land door de ogen van de kinderen. Ze luisterden naar de bijzondere verhalen en deelden het alledaagse leven met de kinderen.  Met eigen ogen werd het verschil tussen arm en rijk ervaren.

In Mahabalipuram vond de groep voor het eerst zachte bedden, een zwembad en een strand waar ze tussen de vissersboten toch nog wat zon probeerden te vangen. Een plek waar werd geprobeerd om met elkaar de opgedane ervaringen te delen en even te ontspannen.

 

Zou jij ook wel eens mee willen met een groepsreis en ben je nieuwsgierig naar de reis van volgend jaar?  Kijk hier voor de laatste informatie.