development.samen.org on 37.75.153.125
Notice: Undefined variable: hidden in /home/intosame/domains/development.samen.org/public_html/classes/slideshow.php on line 121
vb2 vb gr 112 groepsreis20131 gr 115 voorbereiding2 groepreis11 groepsreis12 groepsreis groepsreis12

Samen naar Afrika 2010

In de zomer van 2010 ging de jaarlijkse groepsreis van SAMEN naar Afrika. in vijf weken maakte de groep kennis met verschillende straatkinderen- en kansarme jongerenprojecten in Kenia en Uganda. 

De groep bestond uit tien jongeren tussen de 18 en 24 jaar die graag kennis wilden maken met ontwikkelingswerk. Het werken met straatkinderen en kansarme jongeren in Afrika is een uitdaging waarop je goed voorbereid moet zijn. Tijdens drie voorbereidingsweekenden in Nederland zijn de deelnemers aan de groepsreis voorbereid op de reis naar Afrika, het werken met straatkinderen en het reizen in een groep.

 

De begeleiding van de weekenden, de groepreis en het verblijf was in handen van Rian de Putter en Ludo Glimmerveen. Zij hebben eerder via SAMEN met straatkinderen gewerkt. De coördinator van de reis was Harrie Kanters, destijds ook de coördinator van SAMEN. De jongeren hebben in Afrika in tweetallen op zeven verschillende projecten meegedraaid waaronder een weeshuis, een creche in een sloppenwijk en een opvangcentrum voor straatjongens. 

 

Fragment uit een nieuwsbrief vanuit Uganda:

"Deze week verbleven wij in St. Muggaga's Home. Dit is een weeshuis waar zo’n 37 jongens wonen.  Het bevindt zich op een groot stuk land en lijkt eigenlijk meer op een grote boerderij dan op een streng weeshuis. Ze hebben er kippen,eenden, varkens, koeien en geiten en verbouwen er hun eigen mais, bananen enz.De jongens hebben allemaal hun eigen taken en leren zo een beetje in hun onderhoud te voorzien. Niet slecht zou je denken, maar al snel merkten we dat de jongens niet makkelijk zijn en sommigen zware jeugdtrauma’s met zich meedragen. Gelukkig hebben ze alle ruimte om zich te vermaken en is er in het vrijwilligersverblijf een speelkamertje met allerlei speelgoed,(Nederlandse)boekjes en tekenmateriaal. Als de jongens ‘s middags uit school komen en eigenlijk hun dagelijkse taken moeten uitvoeren, komen velen dan ook meteen naar het vrijwilligershuisje toe gerend en roepen net zolang aan de deur totdat ze dan eindelijk naar binnen kunnen om lekker te spelen."

 

"Wist je dat…

  • Kinderen hier in eerste instantie voor het eten naar school of de crèche gaan, niet voor het onderwijs.
  • De gemiddelde Afrikaan in dorpjes zoals Kimasa van 1 maaltijd per dag leeft (lees maismeel of bonen).
  • Een Boda Boda chauffeur, de lokale taxi, je voor 17.5 eurocent vervoert.
  • “Rais we hebben een probleempje!” betekent dat de gekke huismeid bij Mama Jane achter je aan zit.
  • De eerste voedselvergifiting niet veroorzaakt werd door de Afrikaanse keuken maar door de plaatselijke Oegandese Chinees ‘Ling Ling’…. Lekkel hoor!"

 

 

Zou jij ook wel eens mee willen met een groepsreis en ben je nieuwsgierig naar de reis van volgend jaar? Kijk hier voor meer informatie.